برنامه زمانی آزمون های سراسری سال ۱۴۰۳ و الکترونیکی شدن آزمون های

جابجایی کنکور دی به اردیبهشت

به گزارش سلام مدرسه: کنکور سراسری نوبت اول از دی به اردیبهشت ماه جابجا شد و از سال ۱۴۰۳ آزمون‌های سراسری اعم از کارشناسی، ارشد و دکتری به صورت هوشمند و الکترونیک برگزار خواهد شد و هر داوطلب کنکور سراسری می‌تواند هر یک ماه یا دو ماه یک بار به صورت آزمایشی در رقابت‌های علمی شرکت و شانس خود برای حضور در دانشگاه مورد نظرشان را امتحان کند.

برنامه زمانی آزمون های سراسری سال 1403 و الکترونیکی شدن آزمون های
برنامه زمانی آزمون های سراسری سال ۱۴۰۳ و الکترونیکی شدن آزمون های

جدول زمان بندی ثبت نام و برگزاری آزمون های سراسری سال ۱۴۰۳

کاردانی ويژه دانشگاه فنی و حرفه ای

کاردانی به کارشناسی  کارشناسی ارشد  دکتری سراسری  شرح فرآيند

 رديف

نوبت دوم

نوبت اول

 ۱۷ تا ۲۴ تیر ۱۴۰۳

 ۲۷ خرداد تا ۳ تیر ۱۴۰۳  ۲۳ تا ۲۹ مهر ۱۴۰۲  ۳۰ مهر تا ۶ آبان ۱۴۰۲  ۷ تا ۱۲ فروردین ۱۴۰۳  ۲۱ تا ۲۷ آبان ۱۴۰۲  زمان ثبت نام

۱

جمعه دوم شهریور ۱۴۰۳

جمعه دوم شهریور ۱۴۰۳ صبح و عصر جمعه چهارم اسفند ۱۴۰۲ عصر جمعه چهارم اسفند ۱۴۰۲ پنجشنبه و جمعه هفتم و هشتم تیر ۱۴۰۳ پنجشنبه و جمعه ششم و هفتم اردیبهشت ۱۴۰۳  اجرای آزمون

۲

 

از سال ۱۴۰۳ آزمون‌های سراسری به صورت هوشمند الکترونیک برگزار می‌شود و هر داوطلب می‌تواند هر یک ماه یا دو ماه یک بار به صورت آزمایشی در رقابت‌های علمی شرکت و شانس خود برای حضور در دانشگاه مورد نظرش را امتحان کند.

دکتر عبدالرسول پورعباس گفت: طی ۳ سال آینده آزمون‌های تمام هوشمند طراحی می‌شوند. به کمک آزمون‌های هوشمند از سال ۱۴۰۳ کنکور هوشمند و ماهی یک بار برگزار می‌شود. از دو بار در سال به هر ماه یک بار تغییر می‌کند و هر داوطلب می‌تواند در دو مورد از این آزمون‌ها شرکت کند. سنجش متعدد خواهد بود اما پذیرش یک مرتبه صورت می‌گیرد.

وی افزود: تغییر طراحی سوال به صورت محتوایی است و شکل ظاهری پاسخنامه‌های کنکور تغییر می‌کند. یعنی یک دفترچه عمومی و دو دفترچه تخصصی به همراه پاسخ نامه‌های جداگانه در دسترس داوطلبان قرار خواهد گرفت.

رئیس سازمان سنجش آموزش با بیان اینکه از همین الان مواردی از تقلب و دروغ درباره کنکور شناسایی شده اند، گفت: گروه امنیت آزمون از هم اکنون کار خود را شروع کرده اند و دفترچه‌ها و پاسخنامه‌ها تا سه برابر ارتقای امنیت پیدا می‌کنند.

وی افزود: در کنکور ۱۴۰۲ زیرگروه‌ها از منطقه بندی حذف می‌شود. آزمون عمومی نخواهیم داشت و آزمون تخصصی هم گسترش پیدا می‌کند و زمان بیشتری پیدا می‌کند.

رئیس سازمان سنجش گفت: تغییراتی که در آزمون‌های کشوری اعمال می‌کنیم جهت حفظ امنیت و حفظ آرامش داوطلبان و خانواده‌های آنها و حذف استرس کنکور است.

وی افزود: تغییرات آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ بر مبنای دو قانون مصوب سال ۹۲ مجلس و اصلاحیه سال ۹۵ مجلس و همچنین قانون اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرا می‌شود.

 

سوالات کنکور به صورت محتوایی و از متن کتب درسی طرح خواهد شد

پورعباس درباره مهمترین تغییرات کنکور سراسری سال ۱۴۰۱ گفت: سوالات به صورت محتوایی و از متن کتب درسی طرح خواهد شد. تعداد سئوالات، تعداد دفترچه‌ها و تعداد پاسخنامه‌ها نسبت به گذشته متفاوت خواهد بود. هر دفترچه یک پاسخنامه دارد و هر درس یک ستون پاسخ دهی دارد.

وی افزود: زمان دفترچه‌ها هم متفاوت خواهد شد که یا ۷۰ دقیقه‌ای و یا ۸۰ دقیقه‌ای خواهد بود. دفترچه اول و پاسخنامه اول که داده می‌شود پس از پاسخگویی داوطلب جمع آوری می‌شود و بعد دفترچه دوم و پاسخنامه دوم داده می‌شود.

رئیس سازمان سنجش یادآور شد: شبکه‌های فرصت طلب و متقلبی که فقط ادعا می‌کنند را رسانه‌ها به ما معرفی کرده اند و آنها را به مراجع اطلاعاتی و قانونی معرفی کرده ایم و امیدواریم در این دوره هم این اتفاق افتاد.

وی با اشاره به تغییرات سوالات آزمون سراسری گفت: تغییر از سوالات کلیشه‌ای به سوالات محتوایی موجب شده است که نوع قبولی‌ها از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک برود و رتبه بندی استان‌ها هم تغییر کند.

گذاشتن سنجش برعهده دانشگاه‌ها عملیاتی نیست

پورعباس یادآور شد: اینکه سنجش برعهده دانشگاه‌ها گذاشته شود عملیاتی نیست. در دهه‌های گذشته که تعداد دانشگاه‌ها کم بود فرد برای پذیرش باید به چند شهر سفر می‌کرد اما اکنون عملاً این امکان برای دانشگاه‌ها وجود ندارد.

وی درباره کنکور ۱۴۰۲ گفت: موضوع منطقه بندی و سهمیه‌های یک و دو و سه و آزاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی مجدداً بررسی خواهد شد اما در کنکور ۱۴۰۲ زیرگروه‌ها و آزمون عمومی نخواهیم داشت. آزمون تخصصی گسترش پیدا می‌کند و با زمان بیشتری طراحی می‌شود.

رئیس سازمان سنجش درباره طراحی سوالات کنکور و تغییر طراحان گفت: سامانه‌ای طراحی کردیم که هر استاد دانشگاه یا هر معلمی در هر نقطه‌ای از کشور می‌تواند طراح سوال کنکور باشد و آن را داشبوردی که فرد دارد قرار دهد. برای استفاده از این سوالات هیات ممیزه سوال داریم که به صورت هوشمند سوالاتی که کدینگ شده اند و به خط کتاب رفرنس داده اند استفاده می‌کنند.

وی افزود: مخزن سوالات همیشه پر بار است و دوره چرخه سوالات به صورت هوشمند اجرا می‌شود. ممکن است یک سوال تکرار شود اما پاسخ‌های آن متفاوت باشد. این تغییرات تا سال ۱۴۰۳ اجرایی می‌شود.

پورعباس تاکید کرد: اکنون سنجش از پذیرش جدا است اما در اجرای آن تفاوت‌هایی وجود دارد. عملاً در دوره دکتری این اتفاق رخ داده است. روشی که فرد به دانشگاه‌ها درخواست بدهد و از سوی چند دانشگاه برای وی پذیرش صادر شود و فرد یکی را انتخاب کند در دنیا هم در حال منسوخ شدن است.

وی افزود: دانشگاه‌ها با تعامل با سازمان سنجش و ضوابط و مقررات باید شرایطی ایجاد کنند که انتخاب رشته با شکل هوشمند صورت گیرد که این برنامه هم تا سال ۱۴۰۳ اجرا می‌شود.

رئیس سازمان سنجش درباره چگونگی شرکت در کنکور برای افرادی که فاقد سوابق تحصیلی هستند، گفت: جای هیچ گونه نگرانی نیست و تمامی افراد می‌توانند در آزمون شرکت کنند. در حال حاضر برای گروه‌های هنر و زبان سوابق تحصیلی موجود نیست. همچنین دانش آموزان فنی حرفه‌ای و یا کار دانش و یا دیپلمه‌های قدیم هم سوابق تحصیلی ندارند اما می‌توانند در آزمون شرکت کنند.

وی درباره آزمون مجدد برای افرادی که آزمون‌ها شبهه دار تلقی شده بود گفت: این موضوع یک چاهی بود که برای ما کنده شده بود. در ابتدا یک هجمه و تجمعی در مقابل وزارت علوم در اعتراض به این وضعیت ایجاد شده بود.

در مسئله داوطلبان شبهه دار آزمون‌های سراسری بی تدبیری شد

پورعباس افزود: ابتدا عنوان شد ۸۰۰ نفر و بعد ۱۲۰۰ نفر و تا الان که ۲۷۰۰ نفر نیز گفته شده است که آزمون‌های آنها شبهه دار بوده است. البته این تعداد مربوط به سال‌های ۹۷ تا ۹۹ و همچنین ۶۰۰ نفر برای آزمون سال ۱۴۰۰ بوده اند. یک مقدار در این زمینه بی تدبیری سازمان سنجش و یک مقدار هم بی تدبیری سازمان‌های نظارتی رخ داده است.

وی گفت: پیش از این بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات آزمون‌ها این کار را می‌کردیم که هر میزان تخلفی که تا مهرماه اعلام می‌شد به سازمان سنجش رسیدگی می‌کردیم و بعد از مهرماه اگر عنوان می‌شد به آن دخالت نمی‌کردیم مگر در شرایط خاصی که تخلف کاملاً محرز باشد.

رئیس سازمان سنجش افزود: برای شبهه در آزمون سه شاهد در نظر گرفته می‌شود که یکی از آنها اعلام تخلف بر اساس گزارش‌های مردمی است. بخش عمده‌ای از این گزارش‌های مردمی به نظر من دخترخاله پسرخاله ای است.

وی گفت: از نظر من آزمون ساز وقتی تعداد متقلبین یک آزمونی از حدی فراتر برود آزمون خدشه دار می‌شود. تقلب جزء آزمون است و ما باید به سمتی برویم که بستر تقلب را از بین ببریم. یکی از راهکارها این است که آزمون چهار ساعت نباشد. وقتی هر پاسخنامه را باید یک ساعته تحویل دهد دیگر فرصتی برای تقلب نمی‌ماند.

پورعباس خاطرنشان کرد: برای موضوع آزمون شبهه دار اول به کمیسیون اصل ۹۰ رفتیم بعد ایده‌ای ارائه شد و همان ایده در کمیسیون آموزش مجلس هم مطرح شد و با اتفاق نظر همه از آن حمایت کردند.

وی گفت: ایده این است که پرونده آنهایی که در هیات بدوی هستند بررسی مجدد صورت گیرد. پرونده آنهایی که به هیات تجدیدنظر رفته نیز بررسی شود که آیا تبرئه می‌شوند یا خیر. تاکنون یک هزار نفر در هیات بدوی تبرئه شده اند.

رئیس سازمان سنجش افزود: همچنین تنها گزارش‌هایی مورد توجه قرار می‌گیرد که متقن باشد، صورت جلسه ابزار و آلات داشته باشد و صورت جلسه وزارت اطلاعات هم ضمیمه شده و ارتباطات پولی و رد و بدل پول نیز تایید شده باشد. این تعداد کمتر از ۲۰۰ نفر هستند.

وی گفت: اگر فردی تبرئه شده باشد مشکلی ندارد و می‌تواند تحصیل خود را ادامه دهد.

عبدالرسول پورعباس» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور درباره الکترونیک شدن کنکور سراسری و وضعیت رشته‌هایی که آزمون آنها شامل بخش‌های تشریحی است، توضیح داد: برای آزمون رشته‌هایی که دارای چنین شرایطی باشند، ما علاوه بر بخش سوالات هوشمند غیرتشریحی، بخش دیگری برای سوالات تشریحی این داوطلبان در همان مکانیسم هوشمند طراحی می‌کنیم که داوطلبان می‌توانند بدون مشکل سوالات این بخش را هم پاسخ بدهند.

وی ادامه داد: نمونه این کار را من در آزمون‌های سازمان فنی و حرفه ای اجرا کردم، به طور مثال داوطلبی که می‌خواهد نشان دهد که توانایی کار با دستگاه جوش را دارد، بخشی از آزمونش را با شبیه سازی انجام می‌دهد. بنابراین داوطلبان نگران این بخش‎های تشریحی آزمون نباشد، چراکه ما برای این شرایط هم تمهیداتی داریم.

رئیس سازمان سنجش آموزش درباره اضطراب ناشی از تحولات پی در پی در آزمون‌های سراسری و سردرگمی داوطلبان گفت: تکرار آزمون آنقدر زیاد می‌شود که داوطلبان خیلی زود با همه شرایط آن آشنا می‌شوند. امسال و سال بعد که شرایط کنکور سراسری تقریبا تجربه شده و مشابه قبل است. در آزمون‌های سال‌های آتی هم با تکثیر و تکرار آزمون، داوطلب اگر یک آزمون را خراب کرد، می‌‎تواند در آزمون بعدی که با فاصله زمانی کمی نسبت به قبلی برگزار می‌شود، شرکت کند و همین تکرار و فرصت دوباره، نگرانی داوطلب را برطرف می‌کند.

او در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا از نظر زیرساخت‌ها همه استان‌ها و شهرستان‌های کشور این امکان را دارند که با رعایت عدالت آموزشی خدمات آزمون الکترونیک را برگزار کنند، توضیح داد:‌ امروز در دور دست‌ترین روستاها هم گوشی‌های تلفن همراه هوشمند وجود دارد. از طرفی بحث عدالت اجتماعی یک مفهوم نسبی است. در همین راستا برای آموزش و پرورش در جایی که وضعیت کپری دارد، منطقه سه را در نظر گرفته‌اند و در مقابل آن بچه‌های تهران را جزو منطقه یک قرار داده‌ایم پس هر داوطلبی براساس امکانات خودش سنجیده می‌شود و جای نگرانی در مورد رعایت عدالت آموزشی در آزمون هوشمند سراسری وجود ندارد.

برگزاری هوشمند آزمون های ارشد و دکتری ۱۴۰۳

علیرضا کریمیان درباره هوشمند سازی آزمون ها از سال ۱۴۰۳ گفت: برگزاری همه آزمون‌ های سازمان سنجش در سال ۱۴۰۳ حتی آزمون دکتری، به صورت الکترونیکی است. البته در طی سال ۱۴۰۲ برخی آزمون‌های با مقیاس کوچکتر به صورت الکترونیکی برگزار خواهند شد.

به گفته مشاور رئیس سازمان سنجش، این سازمان ۱۸ نوع آزمون برگزار می‌کند. در سال ۱۴۰۱ زیرساخت ها آماده می شوند؛ در سال ۱۴۰۲ به تدریج از آزمون‌های کوچکتر و به صورت آزمایشی کنکور هوشمند پیش خواهد رفت.

او درباره نگرانی خانواده ها و داوطلبان از هوشمندسازی کنکور در سال ۱۴۰۳ گفت: برای رفع این معضل حتما برنامه هایی در جهت آماده سازی و رفع نگرانی ها خواهیم داشت.

به گفته کریمیان آزمون های ارشد و دکتری برای همه داوطلبان از سال ۱۴۰۳ هوشمند می شوند.

محمدرضا عادل خانی

محمدرضا عادل خانی / فعالیت: مشاور و پشتیبان تحصیلی دانش آموزان / دبیر رسمی آموزش و پرورش / رشته تخصصی: تدریس فیزیک / پست فعلی: مسؤول سامانه های دانش آموزی اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران /

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا